PICTURA IN STIL BAROC

In cele ce urmeaza va voi arata cum se face o pictura in stil baroc dupa artistul italian Michelangelo Merisi da Caravaggio. Se ia o panza preparata de la Hanu' cu Tei de dimensiune normala un 30X40 cm, un creion o radiera si o reproducere buna dupa Caravaggio.
Se face desenul dupa reproducere, daca nu poti .. faci o copie xerox la aceeasi dimensiune cu panza, o dai pe spate cu un pastel colorat cretat (tot la Hanu cu' Tei gasesti) ,apoi asezi xeroxul pe panza il lipesti eventual cu scoci si conturezi tot cu creionul peste xerox.Desenul se va imprima pe panza (ce ai conturat) .Cam atat pentru astazi vom relua maine cu etapele urmatoare si materialele necesare.
Eu am ales Boy bitten de Caravagio.







Mai jos este si viata si opera lui Michelangelo Merisi Caravaggio :
Michelangelo Merisi da Caravaggio (n. 29 septembrie 1571 - d. 18 iulie 1610, Porto Ercole), numit după oraşul său natal Caravaggio, lângă Milano, a fost un pictor italian considerat precursor al stilului baroc, indiscutabil unul dintre cei mai mari novatori din istoria picturii. Caravaggio respinge ierarhia genurilor şi canonul frumuseţii în pictură, conceput de umaniştii care au idealizat corpul omenesc. Pentru sublinierea realismului brutal al tablourilor sale, artistul foloseşte un dramatic contrast de clarobscur. Scenele biblice le înfăţişează ca imagini de viaţă cotidiană. dând astfel tablourilor religioase o dimensiune umană deosebită. Biografii s-au apucat curând după moartea artistului, încă din secolul al XVII-lea, să scrie cărţi despre viaţa lui Caravaggio. Realitatea se amestecă în aceste scrieri cu fantezia, dar ele povestesc întotdeauna despre aventuri, scandaluri şi despre destinul schimbător al artistului.
Caravaggio, un orăşeldin lomblardy în apropiere de Bergamo, era aşezat în secolul al XVI-lea la hotarul dintre două state vrăjmaşe: Ducatul Milanez şi Republica Veneţiană, inevitabil expus trecerii oştilor aflate în luptă. Era regiunea pe care oamenii o numeau "patria fruntariilor, tâlharilor şi asasinilor". Aici s-a născut, la 29 septembrie 1571, Michelangelo, fiul lui Fermo Merisi şi al Luciei Oratoria. La vârsta de opt ani şi-a pierdut tatăl. Îi plăcea să deseneze cu cărbune şi în 1584 intră în atelierul pictorului milanez Simone Peterzano. Se dovedeşte a fi un elev talentat şi sârguincios, studiază anatomia şi principiile perspectivei, tehnica picturii în ulei şi a frescei. Îşi încheie ucenicia după patru ani şi părăseşte atelierul maestrului său, cu dorinţa de a cunoaşte operele marilor maeştri florentini şi veneţieni. După mai multe peregrinări, în 1592 soseşte la Roma. Petrece zilele lucrând intens, iar nopţile hoinărind prin cartierele rău famate, ia contact cu oamenii simpli pe care îi redă pe pânză. Dimineţile se străduieşte să-şi vândă picturile în faţa bisericilor pentru câţiva bani, seara obţine o cină pentru un portret realizat pe loc, sub ochii uimiţi ai birtaşului.
Soarta artistului se schimbă atunci când Pandolfo Pucci, juristul Curţii Romane, îi oferă protecţia, în schimbul pictării unor tablouri. Pentru Caravaggio "protecţie" înseamnă exploatare, fuge luând-o cu el pe frumoasa Alexandra, pupila lui Pucci, dar această aventură amoroasă nu va avea viitor. Lucrează pentru puţin timp în atelierul pictorului din Siena, Antiveduto Grammatica, abandonează însă munca de atelier pentru a se arunca iar în vâltoarea "vieţii adevărate".


Caravaggio: Bachhus bolnav (Bacchino malato), 1593-1594
În 1593, bolnav, încearcă să plece din Roma, dar la poarta oraşului face o criză (probabil de malarie) şi îşi pierde cunoştinţa. Îşi revine într-un salon al spitalului Santa Maria della Consolazione, între bolnavi de ciumă, muribunzi şi alienaţi mintal. Tabloul "Bacchus bolnav" (Bacchino malato) este, probabil, autoportretul său pictat în timpul internării în spital, sau, poate ceva mai târziu, în atelierul lui Cavaliere d'Arpino. Când părăseşte spitalul, norocul pare să-i surîdă. Lucrează pentru diverşi pictori, printre alţii, pentru pictorul manierist la modă, Giuseppe Cesari, cunoscut sub numele de Cavaliere d'Arpino, la care pictează în special fructe şi flori. Când cardinalul del Monte îl învită în 1596 la curtea sa, totul avea să se schimbe.
Tablourile lui Caravaggio, Băiat cu un coş cu fructe, 1594 sau Tânără femeie cântând la lăută, 1595-1596 plac notabilităţilor şi colecţionarilor de artă din Roma, şi primeşte tot mai multe comenzi. În 1599, începe lucrul la seria dedicată vieţii Sfântului Matei, pentru capela Contarelli a bisericii San Luigi dei Francesi. În 1602, termină versiunea a doua a tabloului Sfântul Matei cu Îngerul. Prima variantă fusese considerată, datorită naturalismului său, nedemnă pentru o biserică. Firea lui rebelă răbufneşte şi în viaţa cotidiană, lansează în mod public critici ironice la adresa adversarilor săi. Pictorul Givanni Baglione îi intentează un proces pentru calomnie, în 1604 este acuzat că a aruncat o farfurie cu anghinarie în obrazul unui ospătar. Un contemporan îl descrie astfel: "Este în stare să lucreze neîntrerupt două săptămâni în şir, ca apoi să vagabondeze o lună sau două, în compania slugii sale şi, cu pumnalul la şold, să caute distracţii, gata oricând de duel sau de încăierare..." (G. Borsieri)
În 1606, Caravaggio îl ucide în duel pe pictorul Ranuccio Tommasoni şi este el însuşi grav rănit. Este arestat, dar reuşeşte să evadeze din închisoare şi să ajungă la Napoli. Pictează tablouri pentru câteva biserici din oraş, apoi se mută în insula Malta, unde face portretul marelui maestru al ordinului Cavalerilor de Malta, Alof Wignacourt. La 14 iulie 1608 i se conferă titlul de cavaler-monah, dar în urma unui conflict cu un alt cavaler, ajunge din nou în închisoare. Scapă şi de data aceasta, evadând, trece cu o barcă mică cu vâsle în Sicilia, de unde îşi continuă drumul înspre Messina, apoi la Palermo. Duce o viaţă de pribeag, dar este într-o excelentă formă artistică, executând o serie întreagă de lucrări. La sfârşitul anului 1609 se îmbarcă spre Napoli, se lasă atras într-o încăierare, adversarii săi îl cred mort şi îl abandonează, dar Caravaggio se reface şi după acest incident.
În speranţa că va fi graţiat de papă, porneşte din nou spre Roma. În iulie 1610, ajunge cu o felucă la garnizoana spaniolă din Porto Ercole, la graniţa cu Statul Papal. Este arestat din greşeală, apoi, eliberat după două zile, îşi caută în zadar ambarcaţia lăsată pe malul mării. Şi-a pierdut toată avuţia şi la 18 iulie 1610 moare în urma unei crize grave de malarie SURSA : WIKIPEDIA
Nu uitati aceste tehnici de pictura le puteti invata la Atelier Cristian Scutaru .
Locatie :ATELIER Cristian Scutaru Str. Tudor Arghezi nr. 13, Sector 2 Bucuresti langa Ambasada Americii
 Pentru mai multe detalii nu ezitati sa ne contactati :crsscutaru@yahoo.com , tel 0740363925 sau 0721615501 Cursul de pictura se desfasoara in fiecare marti de la  ora 19 la 21

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

DESEN IN CREION

LUMEA SUBACVATICA

DESEN IN CARBUNE -Incepatori