WISHES FOR JAPAN/DORINTE PENTRU JAPONIA


Artist: Maria Be
Curator: Simona Vilău

În fața dezastrului suntem cu toții egali. Dar reacționăm diferit. De la sentimentul copleșitor de neputință până la dorința nebunească de a întoarce timpul înapoi, pentru ca cele întâmplate să nu se fi întâmplat.
Și totuși, s-au întâmplat.
Dacă am fi trăit în alt secol, veștile ar fi ajuns la noi târziu, iar copiii noștri ar fi citit despre ele prin cărțile de istorie. Dar trăim timpuri în care totul se întâmplă “live”, iar vecinătatea s-a extins la nivel planetar. Nici dacă ne-am dori, n-am mai putea ignora evenimentele care se petrec pretutindeni în lume. Iar veștile ajung la noi însoțite de imagini care ne găsesc adesea nepregătiți, ne zguduie, ne copleșesc, ne bântuie.
Printre imaginile care m-au bântuit, după dezastrul din Japonia, au fost și unele venite din cu totul altă parte. La început s-au strecurat pe nesimțite, apoi au devenit din ce în ce mai clare, mai insistente. Erau imagini, dar de altă natură, nu le vedeam cu ochii, nici măcar cu cei ai minții, mai degrabă le simțeam. Uneori le percepeam ca pe niște lumini, alteori ca pe niște fluturi sau păsări albe care pluteau în jurul meu, ridicându-se spre cer.
Am început să pictez, ca pentru a înțelege ce se întâmplă. În mod firesc, am început să pictez copii, pentru că este modalitatea de expresie care îmi este cea mai la îndemână. Apoi, pe neașteptate, totul a luat o întorsătură dramatică. Nu mă mai puteam opri. Mă trezeam noaptea, obsedată de nevoia de a picta acei copii care voiau să se nască, voiau cu insistență să fie, pentru că aveau ceva important de spus.
Astfel am înțeles dintr-o dată ce erau acele imagini inițiale, acele lumini: Dorințe. Dorințele întregii lumi pentru Japonia lovită de soartă. Dorințe, așa cum se nasc ele firesc în orice ființă umană, atunci când ajunge față în față cu nenorocirea altuia. Dorințe de protecție, de sprijin, de ajutor, dorințe de bine…

         Iată cum a luat ființă ceea ce am numit “Dorințe pentru Japonia”. (Text de Maria Be)
Maria Be (n. 1967, București)
În 2010 a absolvit UNAB, la secția de Pictură, după ce ani de zile a fost autodidactă. Face parte din
proiectul Întâlniri cu desene, iar maniera sa de lucru este una profund realistă. O redutabilă acuarelistă
și desenatoare, temele Mariei Be sunt deseori legate de universul interior al copiilor, nu întotdeauna
vesel și idilic.

Detalii :
  www.between-caterpillar-and-butterfly.blogspot.com
Acest proiect este posibil cu sprijinul S.C. Generali Asigurări S.A.







LC Foundation – Centru de Artă Contemporană este o nouă platformă culturală creată în urma unei inițiative private din anul 2010.

Obiectivele noastre, în cadrul programului de evenimente și expoziții de artă contemporană se bazează pe strategii de promovare și susținere a artiștilor tineri, locali și internaționali, prin evenimente de calitate, precum și facilitarea schimburilor culturale inter-instituționale și inter-disciplinare, organizarea de conferințe, dezbateri, mese rotunde, lansări de publicații și „produse” culturale etc.

Program de vizitare: luni – duminică 13:00 – 19:00
LC Foundation – Centru de Artă Contemporană
Calea Victoriei, nr. 25, etaj 1, București
www.lcfoundation.ro
contact@lcfoundation.ro
Parteneri: Domeniile Ostrov, Trado Advertising
Parteneri media: Agentia de carte, Radio România Cultural, Senso TV Arte, Time Out București,
Ginger Group, Modernism.ro, Veioza Arte.ro, Revista Artclue, Metropotam.ro, ArtBoom.ro, Revista TATAIA, Revista ARTA, The Temporary, Cronica de Vineri

 Pictura in acuarela pe hartie, portrete de copii surprinse cu toate dorintele si visele ,frica si dorinta de protectie,de sprijin.











Comentarii

Postări populare de pe acest blog

DESEN IN CREION

LUMEA SUBACVATICA

DESEN IN CARBUNE -Incepatori