Centrul de Introspectie Vizuala

 In continuare va prezint evinimente, lansari de publicatii si expozitii la care am fost in cadrul evenimentului NAG#5 10 iunie 2011 .


Centrul de Introspectie Vizuala este o platforma independenta generata de artistii Anca Benera, Arnold Estefan, Catalin Rulea si istoricul de arta Alina Serban. Reactionand critic fata de cadrele institutionale restrictive prezente in sfera culturala romaneasca, Centrul de Introspectie Vizuala a fost conceput ca centru independent de promovare a productiei artistice aflate la granita dintre teoria culturala, cercetare, arhitectura, design si experiment sonor. Termenul de “introspectie” plaseaza CIV pe pozitia de agent-observator, al carui principal rol este de a dezvolta modele specifice de relationare a spatiului social cu cel al artei.

Capete înfierbântate - 13-15 iunie 1990




CIV @ NAG#5 10 iunie 2011
MATERIE & ISTORIE – Anca Benera
LANSARE PUBLICATIE

Initiat si conceput de artista Anca Benera, proiectul Materie si Istorie inregistreaza in formatul unei carti starea de exceptie sub care fiinteaza monumentul public, urmarind cum, in ce fel si de ce supravietuiesc reprezentarile in spatiul public. Volumul reuneşte o serie de studii de caz, redactate sub forma de fise, ce puncteaza intr-o desfasurare logica si cronologica conditiile culturale si sociale care au declansat la un moment dat ridicarea unui monument sau a unei sculpturi publice; un grupaj de texte teoretice care vin in sprijinul proiectului prin evidentierea conexiunilor istorice, a practicilor artistice si, nu in ultimul rand, a discursurilor publice ce pun in lumina conduite politice si realitati colective; si un CD audio ce propune ascultatorului un tur fictiv prin Bucuresti la 13 monumente, unele dintre acestea disparute astazi. De la uitarea colectiva la disparitia fizica, de la perpetuarea unor traditii artistice clasicizante la angrenarea unor ambitii monumentale, de la retorica flamboaianta a politicului la pierderea credibilitatii publice, de la idolatrie la vandalism, volumul puncteaza diferitele metamorfoze ale monumentului public punand in valoare raportul complex dintre materie si simbol, dintre ordinea politica si cea istorica, dintre discurs si imagine.

Concept editorial: Anca Benera & Alina Serban
Limba: Romanian/ English
Numar pagini:: 318
Publicat de: Institutul Cultural Roman
Autor: Anca Benera
Texte de: Ioana Beldiman, Ellen Blumenstein, Reuben Fowkes, Duncan Light, Ciprian Mihali, Deborah Schultz, Alina Serban, Ioana Vlasiu.
Design: Arnold Estefan
ISBN 978-973-577-621-3
An: 2011



CIV @ NAG#5 10 iunie 2011
PUBLICATIILE INDEPENDENTE IN VREMEA REPRESIUNII SI A LIBERTATII DE EXPRESIE
curatori Anca Benera, Arnold Estefan
LANSARE PUBLICATIE

Publicatia are drept fundal istoria complexa a publicatiilor independente romanesti, ramasa inca prea putin cunoscuta si cercetata. Sub regimul Ceausescu, reglementarile impuse de stat asupra domeniului cultural si artistic erau extrem de aspre, astfel ca in Romania productia de publicatii independente infloreste abia odata cu inceputul anilor ’90. In ultima vreme cenzura ideologica este inlocuita de constrangerile economice, financiare sau tehnice. Care sunt astazi noile forme ale cenzurii? Care sunt limitele si mijloacele exprimarii/cenzurii de sine si ale libertatii de exprimare? Care este rolul tipariturii in epoca internetului si a retelelor de socializare?

Artisti: Marco Balesteros (Portugalia), Sofia Goncalves (Portugalia), Renata Catambas (Portugalia/NL), Rafaela Drazic (Croatia), Eleonora Farina (Italia), Ward Heirwegh (Belgia), Tzortzis Rallis (Grecia/UK), Katarina Sevic (Serbia/HU), Golie Talaie (Iran/NL), Paul Wiersbinski (Germania).











Comentarii

Postări populare de pe acest blog

DESEN IN CREION

LUMEA SUBACVATICA

DESEN IN CARBUNE -Incepatori